O nama

Dom za odrasle osobe Psihijatrijske bolnice Ugljan osnovan je 15. listopada 2003. godine rješenjem Ministarstva socijalne skrbi Republike Hrvatske (Klasa: UP/I-550-01/03-01/14, Urbroj: 524-05/2-03-2)  kao javna ustanova socijalne skrbi sa sjedištem na otoku Ugljanu.

Stručni tim Bolnice pored potrebe za pružanjem zdravstvenih usluga uvidio je i potrebu za pružanjem usluga stalnog smještaja. Naime, tokom liječenja pacijenti bi se zadržavali na odjelima i nakon postignute uspješne remisije. Iako bi medicinsko osoblje odradilo adekvatan posao, liječenje ovakvih pacijenata bi se i dalje nastavljalo zbog poteškoća pri realizaciji otpusta. Kao uzrok tome javljali su se neadekvatni uvjeti kod kuće (samačka kućanstva na izoliranim područjima, izostanak podrške obitelji-disfunkcionalne obitelji), neposjedovanje vlastite nekretnine (beskućnici) i sl.

Socijalna služba Bolnice nastojala je socijalno zbrinuti pacijente koji su prema mišljenju liječnika psihijatra ispunjavali uvjete za socijalno zbrinjavanje, ali nekad se na listama čekanja provodilo i do 5 godina, što je stvaralo novi problem – razvijanje hospitalizacije.

Svjesni navedenog, upućen je zahtjev Ministarstvu te je osnovan Dom socijalne skrbi za odrasle osoba s mentalnim poteškoćama.

Dom ima kapacitet od 33 korisnika pri čemu može biti realizirano dvadeset smještaja na teret Ministarstva te trinaest smještaja na temelju ugovora s Psihijatrijskom bolnicom Ugljan (privatni smještaj). Sobe su jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne.

Skip to content