Dnevna bolnica

Voditelj odjela: Renata Sabljar-Dračevac, dr. med. spec. psihijatar

Tel: 023/230-277

Glavna sestra odjela: Lucija Zdrilić, bacc.med.techn.

Odjelni liječnik: Snježana Stipanov, dr. med.

Psiholog: Ivica Medanić, prof. psihologije

 

 

U Republici Hrvatskoj briga o mentalnom zdravlju podijeljena je u dva dijela. Kroz Hrvatski zavod za javno zdravstvo provode se preventivni programi dok ustanove i institucije provode polikliničko-konzilijarnu skrb osoba s duševnim oboljenjima. U našoj zemlji sustavno se sve veći broj pacijenata upućuje u Dnevne bolnice i ambulantni tretman.

Psihijatrijska bolnica Ugljan početkom 2003. godine otvorila je Dnevnu Bolnicu. S HZZO-om tada je ugovoreno 15 stolica. Rad s pacijentima bio je intenzivan. Od ponedjeljak do petka oni su u različitim aktivnostima provodili 6 sati dnevno. Dnevna bolnica tada je bila smještena u jednoj od zgrada u krugu Psihijatrijske bolnice Ugljan. Pacijentima je to bilo relativno dislocirano i nije im bilo jednostavno svaki dan putovati na otok. Potreba za ovim oblikom liječenja postajala je sve veća pa je program od 6 tjedana bilo potrebno skratiti na 4 tjedna. Grupe više nisu bile protočne, već su svi pacijenti započinjali s terapijom istog dana.

Uslijed tako velike potrebe za ovim načinom liječenja, krajem 2005. god. Dnevna bolnice premještena je u Zadar. Smještena je u stambenoj četvrti na samo 10 minuta hoda od stare jezgre grada. Pacijenti su pozdravili novu lokaciju, tim više jer je posjet psihijatru još uvijek izložen stereotipima.

Danas je za potrebe Dnevne bolnice s HZZO-om ugovoreno 30 stolica. U punom radnom vremenu pacijentima su na raspolaganju psihijatar, liječnik opće medicine, psiholog, viša medicinska sestra, medicinska sestra te radni terapeut. Jednom tjedno djeluju tu psiholog, socijalni radnik te art terapeut.

  1. godine obilježena je desetogodišnjica rada Dnevne bolnice. Na svečanom skupu postavljeni su novi ciljevi rada. Trenutno se radi u dvije smjene. Tijekom jutra provodi se kratki program Dnevne bolnice. Kratki program traje 6 tjedana. Intenzivan je te pacijenti dolaze 5 dana u tjednu. Grupe su ponovno protočne. Kad jedan pacijent izađe, prima se novi.

Potrebu za dugim programom pojavila se već 2005. godine kada je jedan dio pacijenata nakon intenzivnog tretmana trebao kontinuirani nastavak liječenja. Dugi program prilagođen je potrebama zaposlenih bolesnika. Odvija se jedan do dva puta tjedno, a fokus je na analitičkoj grupi. Grupe su protočne, otvorenih vrata. Broj bolesnika u kratkom tretmanu kreće se između 12 i 15, dok se u dugom tretmanu na dan opskrbljuje 15-20 bolesnika.

Dan započinje vizitom, a nakon toga se izmjenjuju različiti setinzi: sociogrupa, edukativna, problem solving, okupaciono radna terapija, art – terapija, tehnike relaksacije i imaginacije, grupna analiza, individualne psihoterapije. Različita su edukacijska usmjerenja: grupna analiza, geštalt, kognitivno bihevioralna th. Kombinacijom različitih tehnika nastoji se svakom pacijentu pružiti ono što je za njega najbolje.

Vezano za dijagnostičke kriterije, dominiraju anksiozni poremećaji, a slijede depresije. Ova dva poremećaja idu vrlo često u komorbiditetu s poremećajem osobnosti. Ponedjeljkom u popodnevnim satima jednostavnim grupnim tehnikama obuhvaćene su psihoze i bipolarni poremećaji.

Skip to content