Odjel za liječenje ovisnosti o alkoholu i reakcije na stresna stanja

img20160330_13114553

Voditelj odjela: Olivera Vuksan Kolega, dr. med. spec. psihijatar, subspec. alkoholizma i drugih ovisnosti

Tel: 023/208-228

Glavni tehničar odjela: Ivan Oršulić, bacc. med. techn.

Psiholog: Lucijana Rupić, prof. psihologije

Socijalni radnik: Božena Kasap, mag.soc. rada

Odjel je samostalan, za prijem muških pacijenata. Odjel se prostire na prizemlju i prvom katu zgrade, a spavaonice su smještene na katu.

Odjel je otvorenog tipa. Adaptiran je sredstvima Ministarstva zdravlja i Svjetske banke, kao i decentraliziranim sredstvima Zadarske županije.

Pored pacijenata koji boluju od alkoholne ovisnosti, na tretmanu su i pacijenti koji boluju od depresije, PTSP-a, oni s epileptičkim i hepatalnim komorbiditetom. Također, često dolaze i pacijenti kojima je izrečena tzv. zaštitna mjera obaveznog liječenja od alkoholizma, stacionarno, a radi počinjenja nasilja u obitelji pod utjecajem alkohola ili remećenja javnog reda i mira, a nakon psihijatrijskog vještačenja. Zaprimaju se dogovorno ponajviše pacijenti iz Zadarske županije, a kako je Bolnica regionalnog tipa, i oni pacijenti iz južne Hrvatske i šire.

Princip rada je socioterapijski i psihoterapijski, a program liječenja podrazumijeva i didaktičku grupu iz alkoholizma, malu psihoterapijsku grupu, svakodnevne sastanke terapijske zajednice, okupacijsku terapiju, obveze u terapijskoj zajednici, individualni rad, suportivnu i obiteljsku psihoterapiju, biografske zapise, art terapiju, terapiju vrtovima.

Pacijente se po otpustu upućuje na redovite kontrole kod psihijatara i Klub liječenih alkoholičara s mogućnošću nastavka terapije i liječenja u Ambulanti za alkoholizam u Zadru. Važno je napomenuti da pacijenti imaju mogućnost liječenja u ambulanti bez da su prethodno prošli stacionarni program. Veliki je broj pacijenata koji su u ambulantu upućeni nakon vještačenja, a po rješenju nadležnog suda.

Suradno osoblje čine socijalni radnik, psiholog, fizioterapeut i internist.

Skip to content