Odjel za liječenje ovisnosti o alkoholu i reakcije na stresna stanja

img20160330_13114553

Voditelj odjela: Olivera Vuksan Kolega, dr. med. spec. psihijatar

Tel: 023/208-299

Glavna sestra odjela: Ivan Oršulić, bacc. med. techn.

Psiholog: Lucijana Rupić, prof. psihologije

Socijalni radnik: Božena Kasap, mag.soc. rada

Odjel je samostalan, za prijem muških pacijenata. Odjel se prostire na prizemlju i prvom katu zgrade. Spavaonice su smještene na katu od kojih su dvije pod videonadzorom, jedna soba je za poluintenzivan tretman te je još jedna za izolaciju pacijenta.

Odjel je otvorenog tipa. Adaptiran je sredstvima Ministarstva zdravlja i Svjetske banke, kao i decentraliziranim sredstvima Zadarske županije.

Pored pacijenata koji boluju od alkoholne ovisnosti, na tretmanu su i pacijenti koji boluju od depresije, srednjeg intenziteta, PTSP-a, ovisnici o kocki, oni s epileptičkim i hepatalnim komorbiditetom. Također, često dolaze i pacijenti koji kojima je izrečena tzv. zaštitna mjera obaveznog liječenja od alkoholizma, stacionarno, a radi počinjenja nasilja u obitelji pod utjecajem alkohola ili remećenja javnog reda i mira, a nakon psihijatrijskog vještačenja. Također, dolaze i sa izrečenom mjerom obvezatnog psihijatrijskog liječenja, a da su ovisnici jer su počinili nasilje na okolinu. Zaprimaju se dogovorno ponajviše pacijenti iz Zadarske županije, a kako je Bolnica regionalnog tipa, i oni pacijenti iz južne Hrvatske i šire.

Princip rada je socioterapijski i psihoterapijski, a program liječenja podrazumijeva i didaktičku grupu iz alkoholizma, malu psihoterapijsku grupu, svakodnevne sastanke terapijske zajednice, okupacionu terapiju, obveze u terapijskoj zajednici, individualni rad, suportativnu i obiteljsku psihoterapiju, biografske zapise, art terapiju, terapiju vrtovima, brigu o kućnim ljubimcima (mačkama).

Pacijente se po otpustu upućuje na redovite kontrole kod psihijatra i Klub liječenih alkoholičara sa mogućnošću nastavka terapije i liječenja u Ambulanti za alkoholizam u Zadru, četvrtkom 14-18 sati. Važno je napomenuti da pacijenti imaju mogućnost liječenja u ovoj ambulanti bez da su prethodno prošli stacionarni program. Veliki je broj pacijenata koji su u ambulantu upućeni nakon vještačenja, a po rješenju nadležnog suda.

Suradno osoblje čine socijalni radnik, psiholog, fizioterapeut i konzilijarni internist. Srednje medicinsko osoblje educirano je pri Klinici za psihijatriju bolnice Sestre milosrdnice u Zagrebu.